Zebra Voorlichting

Lotgenotendagen en Lotgenotencontact

Toen ik mijzelf beschadigde voelde ik mij vooral alleen, eenzaam, niet gezien en niet gehoord. Ik had het gevoel dat niemand mij begreep. Tot ik in contact kwam met lotgenoten. Er zijn een aantal plekken waar je enorm veel lotgenoten kunt vinden. Zo heb ik zelf enorm veel aan het forum van de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging gehad in de tijd dat ik mijzelf beschadigde.

Mensen die naar me luisterden, me tips gaven als ik even niet meer wist hoe ik in de jungle van GGZ netwerken moest overleven of gewoon even vroegen hoe het met me ging. Voor online lotgenotencontact verwijzen wij dan ook graag door naar het forum van de LSZ.

Wij verzorgen¬†een aantal keren per jaar gespreksgroepen en lotgenotendagen. De gespreksgroepen zijn gericht op bepaalde thema’s binnen het onderwerp zelfbeschadiging. De lotgenotendagen zijn vooral dagen om anderen te ontmoeten, hoop te putten uit herstelverhalen en ‘jezelf zijn’

Geplande bijeenkomsten

Wij organiseren naast de ‘lotgenotendagen’ ook¬†regelmatig gespreksgroepen met een thema.

De exacte data voor onze activiteiten vind je op deze pagina
De bijeenkomsten die wij organiseren zijn:

– Gespreksgroepen: In gesprek gaan met lotgenoten en ervaringsdeskundigen. Om elkaar te inspireren, je begrepen te voelen of gewoon eens te horen hoe anderen tegen dezelfde dingen aanlopen.
De gespreksgroepen zijn laagdrempelig. Je hebt geen verwijzing nodig (het is ook geen hulpverlening, enkel een soort zelfhulp), kan gewoon binnenkomen en uiteraard is dit kosteloos.

Wegens de beschikbare plekken vragen wij mensen wel vooraf door te geven of ze komen (via de email nicole@zebravoorlichting.nl) zodat we een plek voor je kunnen reserveren. Er kunnen per gespreksgroep 8 lotgenoten deelnemen.

– Self Injury Awareness Day: 1 maart is het altijd wereldwijde SIAD. We besteden hier ieder jar samen met onze lotgenoten aandacht aan.

– Zelfzorgdagen: Dagen in het teken van zelfzorg. Op diverse plekken in Nederland. Workshops, activiteiten om kennis mee te maken en vooral een fijne middag hebben

– Zomeractiviteit: Meestal een picknick in een centraal gelegen plaats. American style (iedereen neemt iets lekkers mee).

– Kerstactiviteit: Feestdagen zijn gecompliceerd en soms vervelend als je alleen bent of juist met familie door moet brengen terwijl die banden ingewikkeld zijn voor je. Daarom organiseren wij in de week voor kerst een kerstlunch voor lotgenoten.

Referenties

“De themamiddag was enorm fijn. We hebben gepraat, gelachen, gehuild. Even niet met een hulpverlener praten maar met gelijkgestemden over mijn problemen” *lotgenoot*

“Ik vond het heel erg eng om te komen maar ik heb absoluut geen spijt. Het was fijn om te praten met een ervaringsdeskundige en de andere lotgenoten. Om herkenning en begrip te krijgen en een duwtje in de goede richting” *lotgenoot*