Zebra Voorlichting

Lotgenotencontact & dagen


Bij Zebra en in de gespreksgroepen kan ik mijzelf zijn. Ik hoef mij niet anders voor te doen en mijn ‘problemen’ worden niet als raar gezien. Ik voel me serieus genomen en ik word gezien. De thema’s die besproken worden zijn vaak erg herkenbaar. Mijn verhaal en ervaringen kunnen een ander helpen, en zij helpen mij weer door hun aandeel.

Naast de zwaardere gesprekken is er ook ruimte voor plezier en ontspanning. Er wordt niets van je verwacht, ook andere onderwerpen zijn welkom. Het maakt niet uit waar je op dat moment mee zit, er is altijd ruimte voor. Bij Zebra voel ik me verbonden met mensen die begrijpen welke monsters ik dagelijks bevecht.⁠

Nadine

Als je zelfbeschadigd heb je vaak te maken met eenzaamheid, voel je je snel niet gezien en gehoord. Dit overkwam onze oprichter Nicole ook, wat ertoe heeft geleid dat ze Stichting Zebra Voorlichting heeft opgericht.

Contact met lotgenoten kan helpen om je toch gehoord te voelen, maar ook om tips te krijgen hoe je dit in je eigen omgeving of met je hulpverleners kan oppakken. Daarnaast kan samen zijn met lotgenoten helpen met het oefenen om bijv. je littekens te laten zien, te praten over zorgen waarbij wij je begrijpen of om gewoon even jezelf te zijn, zonder je diagnoses.
Want zebras staan niet alleen, maar in een kudde.

Voor lotgenoten organiseren wij:
– Maandelijks gespreksgroepen in Enschede & Nijmegen,
– Activiteiten in o.a. Enschede
– Lotgenotendagen, zoals de kerstlunch

Voor uitgebreidere info, scroll naar beneden


Ik vond het erg fijn om er te zijn, ik was wel behoorlijk zenuwachtig voor de tijd, maar dat komt vooral omdat ik in sociale groepen dichtklap en geen woord meer uit m’n mond komt. Ik vond het fijn dat het een kleine groep was en dat er openheid was, ik voelde me niet minder als een ander wat ik wel vaak ervaar. Ik vond het goed om te horen hoe anderen er ook problemen mee hebben en hoe ze er mee om gaan. Het gaf me rust om te horen dat het goed is op welke manier ik er ook mee omga. En dat ik daar zelf een keuze in heb, ook vond ik het verrassend om te horen dat wij er waarschijnlijk meer last van hebben dan de mensen om ons heen, en dat herken ik wel, angst, bang om afgewezen te worden, veroordeeld, niet goed genoeg gevonden worden. Misschien maak ik het wel een groter probleem.

Ik zou mensen echt uit willen nodigen om te gaan, ik voelde me snel ontspannen en op mijn gemak, ik voelde geen spanning en er heerst openheid

Lotgenoot

Gespreksgroepen

Wij organiseren maandelijks gespreksgroepen in Enschede & Nijmegen. De gespreksgroepen hebben een basis thema, waar van afgeweken kan worden als die behoefte er ligt. We hanteren een maximaal aantal deelnemers, zodat we de veiligheid van de groep kunnen waarborgen. Aanmelden is hierdoor verplicht.

Activiteiten

Wij organiseren ongeveer 1 keer in de 6 weken een activiteit. Dit kan van een creatieve activiteit zoals pompoenen beschilderen naar wandelen tot zwemmen zijn. Houd onze agenda & social media in de gaten om up to date te blijven!

Lotgenotendagen

Een aantal keer per jaar organiseren wij lotgenotendagen. Vaste dagen zijn de Self Injury Awareness Day op 1 maart en de kerstlunch in december. De dagen bestaan voornamelijk uit een creatieve activiteit, een gespreksgroep en gezellig samen zijn. Per dag worden er extra dingen georganiseerd.

Online

Online bieden wij geen ondersteuning, maar zijn we wel actief op social media met o.a. Q&A’s en in moeilijke tijden zoals tijdens het coronavirus bieden we extra online mogelijkheden zoals samen thee drinken & online gespreksgroepen. Voor online ondersteuning heeft de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging een forum & mailmaatjes, maar zijn ook stichting MIND en de Luisterlijn goede alternatieven voor algemene psychische ondersteuning.


Ik vond het heel erg eng om te komen maar ik heb absoluut geen spijt. Het was fijn om te praten met een ervaringsdeskundige en de andere lotgenoten. Om herkenning en begrip te krijgen en een duwtje in de goede richting

Lotgenoot

Ondersteuning van je omgeving

Zelfbeschadiging roept vaak onbegrip en onmacht op bij je omgeving. Omdat wij ervan overtuigd zijn dat door ons te richten op het hele netwerk, jij als lotgenoot het best ondersteund word, bieden wij ook ondersteuning voor jou omgeving.

Voor ouders & naasten bieden wij maandelijks een contact avond aan in Borne, waar naasten met vragen en zorgen kunnen komen om jou beter te begrijpen. Hier bieden wij ondersteuning vanuit zebra met een familie ervaringsdeskundige vanuit het zelfregieteam Borne. De avond is open voor alle ouders & naasten van mensen die het psychisch moeilijk hebben. Hiernaast hebben wij op afspraak de vraag het zebra chat om bij specifieke situaties uitleg en ondersteuning te bieden.

Ook bieden wij 1 keer per 3 maand een informatieavond waarin we specifiek ingaan op zelfbeschadiging. We leggen uit waar dit vandaan komt, delen ons herstelverhaal en geven tips over hoe met zelfbeschadiging om te gaan.

Bij naasten kun je denken aan je partner, maar ook aan je buurvrouw, goede vriend, sport coach etc. Iedereen die dicht bij jou staat, maar waar je het moeilijk vind om het aan uit te leggen, kun je naar onze avonden verwijzen. Op de ouders & naasten pagina staat meer informatie.


Ik vond het heel erg eng om te komen maar ik heb absoluut geen spijt. Het was fijn om te praten met een ervaringsdeskundige en de andere lotgenoten. Om herkenning en begrip te krijgen en een duwtje in de goede richting

Lotgenoot

Voorlichting & ondersteuning voor je (huis)arts, hulpverleners, school etc.

Voor artsen, verpleegkundigen & hulpverleners bieden wij op locatie (tegen tarief) voorlichting, waarbij we uitleg geven over zelfbeschadiging, ingaan op hun en onze ervaringen en proberen we stigma’s te ontkrachten en ze duidelijk te maken waar zelfbeschadiging vandaan komt en waarom het helpt om hier bijv. wel over te praten met jou als client. Hiernaast bieden wij ook voor hun de vraag het zebra chat op afspraak voor uitleg en ondersteuning bij specifieke situaties.

Voor andere instanties zoals bijvoorbeeld je school, bieden wij ook voorlichting tegen hetzelfde tarief als bij hulpverleners. Voor meer informatie kunnen ze ook mailen naar info@zebravoorlichting.nl.