Zebra Voorlichting

Vraag het zebra (chat op afspraak)

Ik dacht altijd dat het bespreekbaar maken van zelfbeschadiging bij mijn cliënten het erger zou maken. Ik heb geleerd dat cliënten het prettig vinden wanneer de therapeut het initiatief tot bespreken neemt, omdat ze zich er vaak voor schamen

Micaela, Klinisch neuro-psycholoog


Zelfbeschadiging is een ingewikkelde problematiek waar veel stigma’s op rusten. Bijvoorbeeld: Mensen die zelfbeschadigen hebben altijd borderline, doen het alleen voor de aandacht en zijn altijd manipulatief in wat ze van je willen. Maar kloppen deze stigma’s wel?

Vanaf 1 maart 2020 is onze advieschat op afspraak online.  Na een afspraak gemaakt te hebben ga je met zebra in gesprek waarbij wij jou vragen als hulpverlener of naaste rondom een specifieke situatie beantwoorden. Een gesprek duurt ongeveer een uur. We helpen je om voorbij de stigma’s te kijken, geven je advies vanuit persoonlijke ervaringen en geven je tips wat helpend kan zijn in de situatie die jij schets.  Blijkt naderhand dat je meer ondersteuning nodig hebt? Dan verwijzen we je door naar andere mogelijkheden of maken we een afspraak voor een betaald consult / casuisitek ondersteuning.

Samen werken we aan een ander beeld rondom zelfbeschadiging waarin jij je kind, naaste of cliënt beter leert begrijpen en beter kan ondersteunen, waarbij wij jou ondersteunen in je gevoelens van angst, boosheid, machteloosheid etc. Het is belangrijk dat je ook jou gevoelens de ruimte geeft en wij bieden hier de veilige omgeving voor jou.

De regels:
* Wees respectvol, wees je bewust dat wij ook mensen zijn
* Vanuit de chat geven we geen uitgebreide voorlichting, we bieden ondersteuning bij situaties die jij schetst vanuit onze ervaringskennis
* Uitgebreide voorlichting is op te vragen, voor naasten organiseren wij dit eenmaal per 3 maand gratis online. Voor hulpverleners kijk op deze pagina voor financiële informatie

Onze chat word gratis aangeboden, zebra voorlichting werkt volledig met vrijwilligers en hierdoor worden donaties altijd gewaardeerd.


Ik dacht altijd dat zelfbeschadiging hoorde bij de bepaalde labels die we aan mensen geven. Ik ben gaan inzien dat er achter zelfbeschadiging meer zit. Er is niet altijd maar één reden waarom mensen dit doen.

Mats, Social Worker i.o.


Ik dacht altijd dat door iemand vriendelijk te behandelen iemand vaker bij mij op de spoedeisende hulp zou komen. Daarom leerde ik van mijn teamleider dat negeren en zakelijk blijven het beste werkt.

Door de voorlichting van Zebra hoorde ik de andere kant van de medaille en wat juist het effect is van liefdevol en humaan behandelen op het herstelproces en daarmee het verminderen van de zelfbeschadiging en de daarmee gepaarde bezoekjes aan de SEH.”

Anoniem, Huisarts i.o.


Ik dacht altijd dat.. mensen die zelfbeschadigen dit alleen voor de aandacht deden. Ik heb geleerd dat negeren de enige optie was die zou werken.

Na een voorlichting werd mij duidelijk dat zelfbeschadiging een veel grotere problematiek is en dat er vaak vanuit onmacht vanuit de client word gehandeld.

Anoniem, POH-GGZ